Drukuj

Przebudowa i zagospodarowanie placu przy ul. Sikorskiego w Rewalu

„Przebudowa i zagospodarowanie placu przy ulicy Sikorskiego w Rewalu” to najnowsza inwestycja, która objęła wykonanie kolektora kanalizacji deszczowej, przyłącza wodociągowego oraz elektroenergetycznej linii zasilającej oprawę świetlną. Wokół placu ułożono kostkę betonową o różnej kolorystyce.

Właściwy plac wykonany został z surowołupanej kostki granitowej w kolorach czarnym i szarym, znalazły się na nim również miejsca pod zieleń, zegar słoneczny oraz piramida linowa dla dzieci zabezpieczona miękkimi matami Flexana. Najważniejszym elementem placu będzie przestrzenna rzeźba przedstawiająca jedną z najpopularniejszych bałtyckich ryb, śledzia. Prace budowlane zostały przeprowadzone przez firmę Strabag Sp. z o.o. na podstawie projektu opracowanego przez Wojciech Bal Studio Projektowe w Szczecinie. Koszt całości projektu wyniósł 1 312 419,06 zł brutto z czego 500 000 zł zostało dofinansowane z Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Wiosna w rozkwicie, już niebawem plac zostanie uzupełniony o elementy zieleni, które nadadzą mu ciepłego i przyjemnego charakteru. Plac stanie się atrakcyjnym miejscem spotkań i odpoczynku dla turystów i mieszkańców.

Estetyczne, pięknie zagospodarowane place to miejsca pożądane zarówno przez turystów odwiedzających wybrzeże rewalskie jak i mieszkańców. W ciągu kilku ostatnich lat w samym Rewalu powstały aż trzy niezwykłe place: w centrum miejscowości z instalacjami wielorybów, przy ul. Mickiewicza poświęcony Sybirakom, którzy osiedlili się a terenie gminy oraz nowopowstały plac tzw. Plac Śledzia na ul. Sikorskiego.

Dwa pierwsze place są doskonale znane i od długiego czasu stanowią miejsca tłumnie odwiedzane przez turystów pragnących przysiąść i odpocząć w miłym otoczeniu. „Przebudowa i zagospodarowanie placu przy ulicy Sikorskiego w Rewalu” to najnowsza inwestycja, która objęła wykonanie kolektora kanalizacji deszczowej, przyłącza wodociągowego oraz elektroenergetycznej linii zasilającej oprawę świetlną. Wokół placu ułożono kostkę betonową o różnej kolorystyce.

Właściwy plac wykonany został z surowołupanej kostki granitowej w kolorach czarnym i szarym, znalazły się na nim również miejsca pod zieleń, zegar słoneczny oraz piramida linowa dla dzieci zabezpieczona miękkimi matami Flexana. Najważniejszym elementem placu będzie przestrzenna rzeźba przedstawiająca jedną z najpopularniejszych bałtyckich ryb, śledzia. Prace budowlane zostały przeprowadzone przez firmę Strabag Sp. z o.o. na podstawie projektu opracowanego przez Wojciech Bal Studio Projektowe w Szczecinie. Koszt całości projektu wyniósł 1 312 419,06 zł brutto z czego 500 000 zł zostało dofinansowane z Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Wiosna w rozkwicie, już niebawem plac zostanie uzupełniony o elementy zieleni, które nadadzą mu ciepłego i przyjemnego charakteru. Plac stanie się atrakcyjnym miejscem spotkań i odpoczynku dla turystów i mieszkańców.

 

Plac przed inwestycją

 

 

 

 

 

 

Plac po inwestycji

 

 

 

Projekt